Wat zijn de mogelijkheden?

oriëntatie

Bij zonnewinkel ondersteunen we u in de keuze voor een doe het zelf zonnepanelen pakket. Om zoveel mogelijk energie op te wekken met uw zonnepanelen is het van belang om de juiste installatie samen te stellen die past bij uw dak situatie. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we een aantal stappen voor u opgesteld. Met dit stappenplan hopen we u een beter beeld te geven van de installatie die bij u het beste rendement oplevert.

Hoe werkt een zonnestroomsysteem?

Welkom bij zonnewinkel

1

De zonnepanelen vangen daglicht op (zowel direct als diffuus) en zetten dit om in gelijkstroom.

2

Een omvormer zet dit om in wisselstroom en haalt maximale energie uit de zonnepanelen.

3

Een monitoringsysteem houdt de prestaties van het zonnestroomsysteem bij.

4

De groepenkast verdeelt de opgewekte stroom en verbruikte netstroom naar al je apparaten.

5

Deze verbruiken beide soorten stroom en de meter houdt de opbrengst en het verbruik bij.

6

Opgewekte stroom die je niet verbruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met de netstroom, ook wel salderen genoemd.

Het aantal panelen bepalen

Er spelen een aantal factoren mee bij het bepalen van het aantal panelen dat op uw dak past, bijvoorbeeld het type dak waarop je de panelen wilt plaatsen (schuin of plat dak). Houdt bij het opmeten rekening met ten minste 50cm vrije ruimte aan de randen van uw dak. Dit doen we in verband met veiligheid van montage en gevoeligheid voor wind.

De gemiddelde afmeting van een zonnepaneel is circa 1,7 x 1 meter. U kunt ze zowel in landscape als portrait plaatsen. Op een plat dak moet u ook rekening houden met schaduwval tussen twee rijen panelen. Houd daarvoor ten minste 60cm vrij. Wanneer u een pakket bestelt, wordt alles altijd nagekeken door een adviseur. U zult dus altijd met een passend systeem eindigen.

aantal panelen bepalen, Oriëntatie Doe het zelf

Wat is een omvormer?

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert zal je een omvormer nodig hebben. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning kan omvormen of elektrische energie kan omvormen in energie van een andere frequentie. De omvormer zorgt er dus voor dat de stroom die je opwekt gebruikt kan worden in huis. Wij bieden de volgende twee omvormers aan.

Zelf uw zonnepanelen installeren

Growatt

Bij een serie geschakeld systeem maken we gebruik van een Growatt omvormer. Bij dit systeem zijn alle panelen serieel aan elkaar geschakeld. Dit zorgt er echter wel voor dat het slechts presterende paneel de hele string leidt. Als je weinig schaduwval op je dak hebt is dit geen probleem, maar als je dak veel leidt onder variabele schaduwval van bijvoorbeeld de bomen en andere objecten, kun je misschien beter kiezen voor een Solaredge systeem met optimizers.

(Voorbeeld van een serie geschakeld systeem dat beïnvloed wordt door schaduwval)

 

Solar edge systeem

Bij een SolarEdge systeem zit er achter elk paneel een optimizer die ervoor zorgt dat elk paneel individueel presteert. Het nadeel van dit systeem is dat het duurder is bij aanschaf. 
(Voorbeeld van een parallel geschakeld systeem dat beïnvloed wordt door schaduwval)

Keuze maken: wanneer je een dak hebt met veel variabele schaduwval kun je het beste kiezen voor een parallel geschakeld systeem. Wanneer je weinig schaduwval hebt is de Growatt omvormer voldoende om zo veel mogelijk stroom op te wekken.

Zelf uw zonnepanelen installeren

Waar plaats ik mijn omvormer

De omvormer kan op allerlei plaatsen in het huis gehangen worden, zolang deze plek aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag het er niet te warm zijn en moet de omvormer voldoende ruimte hebben om te ventileren. Ook kan de omvormer een licht zoemend geluid produceren waardoor het bijvoorbeeld niet aan te raden is om de omvormer in een slaapkamer te hangen. In de praktijk is het vaak het makkelijkst om de omvormer zo dicht mogelijk bij de panelen of zo dicht mogelijk bij de meterkast te hangen. Dit in verband met de kabelroute.

gunstige ligging zonnepanelen tabel, Oriëntatie Doe het zelf

Gunstige ligging​

Over het algemeen is een zuidelijk gerichte opstelling de meest gunstige. Bij een opstelling richting het zuid-westen of zuid-oosten verliest u ongeveer 3 a 4% opbrengst ten opzichte van de zuid gerichte opstelling. Richt u de panelen op het oosten of westen dan verliest u ongeveer 12 a 13%. Soms kan dit alsnog interessant zijn. Bijvoorbeeld voor een oost-west opstelling, waarbij u de panelen met de rug tegen elkaar plaatst en zo meer panelen op uw dak kwijt kun. Deze optie geld alleen in het geval van een plat dak.