Veelgestelde vragen

Heb jij weinig tot geen last van schaduw op je dak? Dan is je dak al snel geschikt. Je kunt te maken hebben met variabele schaduw, van bijvoorbeeld omliggende bomen of andere obstakels. Dit betekent nog niet het einde. Je kunt namelijk kiezen voor een Solaredge systeem met optimizers. De optimizers zorgen er voor dat alle panelen individueel presteren. Zo kun je ondanks de milde schaduwval nog steeds veel energie opwekken uit een zonnepanelen installatie.

Zonnewinkel.nl geeft je twee opties, namelijk een 325Wp paneel en een 360Wp paneel. Het 360Wp paneel brengt uiteraard meer op dan het 325Wp paneel maar is wel duurder bij aanschaf.

Wanneer je kiest voor het 360Wp paneel zal je dus eindigen met een iets langere terugverdientijd maar wel een hoger rendement.

Zonnewinkel.nl biedt twee verschillende omvormers aan, namelijk de Growatt omvormer en de SolarEdge omvormer met optimizers.

Bij een Growatt omvormer zijn de panelen anders met elkaar verbonden dan met een Solaredge omvormer.

Bij een SolarEdge omvormer wordt achter elk paneel een optimizer gemonteerd. Deze optimizer zorgt ervoor dat elk paneel individueel presteert. Bij een Growatt installatie is het zo dat het slechtst presterende paneel de rest van de string meetrekt in zijn prestatie.

De terugverdientijd en de jaarlijkse opbrengst van uw zonnepanelen worden beïnvloed door heel veel factoren. Daarom gaan we altijd uit van een schatting. Wij geven u altijd een schatting van uw terugverdientijd. Ook in uw offerte zal u altijd een terugverdientijd krijgen.

Wilt u het toch zo nauwkeurig mogelijk berekenen? Maak dan gebruik van deze som:

1. Opbrengst van uw zonnepanelen x het stroomtarief van uw energieleverancier = besparing per jaar in €.

2. Netto investering in zonnepanelen in € / besparing per jaar in € = terugverdientijd van uw installatie.

Bij uw bestelling ontvangt u altijd de benodigde montagehandleidingen. Ook hebben we een oriëntatie pagina en een installatie pagina waarop we u zoveel mogelijk op de hoogte brengen van het installeren en het kiezen van een pakket. U moet echter zelf de panelen installeren, tenzij u de hulp van een installeur inschakeld. 

Over het algemeen is een zuidelijk gerichte opstelling de meest gunstige. Bij een opstelling richting het zuid-westen of zuid-oosten verliest u ongeveer 3 a 4% opbrengst ten opzichte van de zuid gerichte opstelling. Richt u de panelen op het oosten of westen dan verliest u ongeveer 12 a 13%. Soms kan dit alsnog interessant zijn, bijvoorbeeld voor een oost-west opstelling, waarbij u de panelen met de rug tegen elkaar plaatst en zo meer panelen op uw dak kwijt kunt. Deze optie geld alleen in het geval van een plat dak.

Wanneer u kiest voor een Solaredge omvormer, maken we gebruik van optimizers. Achter elk paneel wordt een optimizer geplaatst. Deze optimizers zorgen ervoor dan de panelen individueel presteren. In tegenstelling tot een Growatt installatie waarbij het slechtst presterende paneel de hele string beïnvloed.

Met optimizers zullen je panelen dus meer stroom opwekken.

Wanneer de panelen in portrait modus geplaatst worden betekent dit dat ze verticaal geplaatst worden (met de lange zijde tegen elkaar aan).

Welke oriëntatie (landscape of portrait) beter uitkomt hangt sterk af van je situatie. Landscape heeft bij plat dak de voorkeur en bij schuine daken heeft portrait de voorkeur.

Bij een Growatt installatie worden de panelen in een string met elkaar verbonden. Voorkom een inductielus door de kabels langs alle panelen te laten gaan en weer terug. Dit voorkomt hoge spanningen bij bijvoorbeeld blikseminslag of kortsluiting

Gebruik goed gereedschap en deugdelijke stekkerverbindingen. Check alle stekkerverbindingen en klik alle stekkers goed in elkaar.

Een boormachine, MC4 krimptang, MC4 sleutelset, dropsleutelset, schroevendraaier, kniptang.

Met de rode kabel naar het begin van de serie, met de zwarte kabel naar het einde van de serie. Meet deze route op zodat je ongeveer weet hoeveel meter kabel je nodig hebt.

De breedte of lengte van het zonnepaneel plus 9 mm tussenruimte. Dit vermenigvuldig je met het aantal panelen en vervolgens tel je er 100 mm bij op.
Lengte rij in mm = ( paneelmaat in mm + 9 ) x aantal panelen + 100 

9 panelen van 1000 mm: (1000+9)*9+100 = 9181 mm oftewel 918 cm.

Schuine daken: De profielen worden in standaardlengten geleverd. Het kan zijn dat je hier moet koppelen (meer dan 6 panelen) of moet bij zagen. Dit doe je met een normale ijzerzaag of reciprozaag. De profielen zijn gemaakt van aluminium.

Plat dak: plat dak systemen worden op maat als bouwpakket geleverd.

1,7 meter van begin van de rij tot het begin van de volgende rij is aan te raden in verband met slagschaduw. Past dit niet? Het is geen probleem om de rijen dichter op elkaar te zetten. Hiermee verlies je alleen in de wintermaanden een klein beetje energie opbrengst? Dan schijnt de zon toch al niet zo fel en zijn de dagen kort. Daarnaast is de meeste opbrengst niet door direct zonlicht maar vooral door diffuus licht.
Tip! Met een oost-west systeem passen vaak veel meer panelen op de vierkante meters. Meer panelen is meer opbrengst, ook al is de opbrengst per paneel ietsje lager. Daarnaast heb je bij een oost-west opstelling geen last van slagschaduwen van de volgende rij.

Dit is de zone op het dak waar je een hogere windbelasting hebt door wervelingen om de dakrand. 

Plat dak: De dakrandzone is te bepalen middels de hoogte of breedte van het bouwwerk. De hoogte gedeeld door 10 of de breedte gedeeld door 5. Je mag hiervan de laagste waarde nemen. Bij rijtjeshuizen is de hoogte in dit geval dus bepalend. Minimaal is de dakrandzone altijd 1 meter!

Schuin  dak: Houdt minimaal 30 cm vanaf alle dakranden (erfgrenzen zijn niet bepalend) en minimaal 50 cm vanaf de nok van het dak.

Plat dak: Wij raden aan om eerst te kijken of alles past binnen de dakrandzone. Als dit niet kan, raden we aan om te kiezen voor een oost-west systeem. Daar is de windbelasting van veel minder invloed.